Somesäännöt

Sosiaalisen median ohjeita 

 

  1. OTA VASTUU TOIMINNASTASI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Sananvapaus tuo mukanaan vastuuta siitä mitä julkaiset sosiaalisessa mediassa. Raja tiedolla ja mielipiteellä on selvä, näkyyhän tämä myös kirjoituksessasi?

 

  1. KUNNIOITA KANSSAIHMISIÄ

Käytöstavat ovat voimassa myös netin avarassa maailmassa. Ota muut huomioon, anna tilaa, äläkä loukkaa. Meillä jokaisella on oma mielipide, mutta se ei tarkoita, että olemme aina oikeassa.

 

  1.  

”Onhan sinulla lupa julkaista kuva?”  -on kysymys joka tulee itsellensä esittää ennen kuvan lähetystä. Kanssaihmiset, ystävät ja sukulaiset eivät aina arvosta heistä luvatta julkaistuja kuvia.

 

  1. MUISTA KETÄ EDUSTAT JA SALASSAPITO

Jos mainitset sosiaalisen median palvelun henkilöprofiilissasi asiakkaasi/työnantajasi/ yhdistyksen/järjestön, esiinnyt tällöin vähintäänkin organisaatiosi epävirallisena edustajana. Muista käyttäytyä sen mukaisesti. Työasioista/vapaaehtoistoiminnasta keskusteluja vasten on luotu hyväksyttyjä foorumeja (Avustajakeskuksen WhatsUpp- ja Facebook ryhmät).

 

  1.  

        Varo esittämästä liian henkilökohtaista tai yksityiskohtaista tietoa, itsestäsi tai lähimmäisistäsi. Hyväksy vain tunnistamiasi yhteydenottajat kavereiksi/seuraajiksi. Muista, että palvelun tarjoaja voi käyttää profiiliin kirjaamiasi tietoja sinulta kysymättä.

Suhtaudu kaikkiin uusiin yhteydenottoyrityksiin niin sähköpostin, kuin sosiaalisenmedian osalta asiaan kuuluvalla varauksella. Vieraat ja hämäräperäiset linkit voivat kuljettaa sinut tietokonettasi vaurioittaviin haittasivustoihin.

 

  1. ÄLÄ LUOVUTA TIETOJASI

Älä koskaan luovuta pankkitietojasi, henkilötietojasi tai yksityistietojasi tuntemattomille osapuolille. Mitkään pankit, vakuutusyhtiöt, poliisit tai mitkään muutkaan viralliset toimijat eivät pyydä tietojasi internetissä tai sähköpostilla.

 

 

 

 

Käytä järkeä, mihin postaat ja mitä postaat – hengitä hetki ennen lähettämistä