Vieraita Etelä-Koreasta

20.6.2023

Korean Kaakkoisalueella sijaitsevan Vammaisten Itsenäisen Elämän Keskus (GNCCIL, GyeongNam Center for Independent Living of Disabled) kävi tutustumassa Avustajakeskuksen ja Lounais-Suomen Lihastautiyhdistyksen toimintaan maanantaina 19.6.2023. Paikalla oli heidän yhdistyksensä työntekijät avustajineen sekä tulkki.

GNCCIL tekee Etelä-Koreassa samankaltaista työtä, mitä Avustajakeskus täällä Lounais-Suomessa, eli välittää mm. henkilökohtaisia avustajia niitä tarvitseville. Kerroimme Lounais-Suomen Lihastautiyhdistyksestä, lihastaudeista, Avustajakeskuksen vapaaehtoistoiminnasta sekä henkilökohtaisesta avusta ja Tuettu työsuhde® -palvelusta. Vieraamme olivat kiinnostuneita ja kyselivät paljon toiminnastamme. 

Huomasimme henkilökohtaisen avun olevan ja toimivan loppujen lopuksi melko samalla tavalla täällä Suomessa kuin Etelä-Koreassakin, tosin erojakin löytyi. Ihmetystä vieraissamme herätti mm. miten Suomen vammaispalvelu kustanstaa avustajan matkakulut, kun vammainen työnantaja haluaa lähteä ulkomaille. Myös Avustajakeskuksen rekisterissä olevien työnantajien huima määrä (noin 2100) herätti kunnioitusta vieraissa. 
Kysyessämme onko lihastaudit heille tuttuja, oli hienoa huomata kaikkien nyökyttelevän. 

Muistoksi vierailusta saimme kuvien lisäksi Hahoetal-maskitaulun. Hahoetal-maskit ovat osa korealaista perinnettä, mitä pidettiin 1200-luvun seremonioissa. Meille annetussa taulussa on viisi maskia, joista on omat kuvaukset, luonteenpiirteet ja tanssikuviot (The Mask Play of Hahoe Byeolsin Exorcism, Important Intangible Cultural Property No. 69).

Vierailu Suomessa ei tietenkään ole mitään ilman suomalaisia makuja. Tarjoiluna meillä siis oli saaristolaisleipää kylmäsavustetulla lohella, leipäjuustoa lakkahillolla, Domino-keksejä sekä Fazerin sinistä suklaata. "Finnish squeaky cheese" eli leipäjuusto ei oikein vieraile maistunut, mutta sen sijaan suomalainen suklaa syötiin loppuun käden käänteessä.

Kahden tunnin jälkeen ikuistimme vielä vierailun ulkona otetuilla kuvilla, jossa vaihdettiin vielä kuulumisia ja ostettiin viimeisiä tuliaisia Etelä-Koreaan vietäväksi.

Vammaisten Itsenäisen Elämän Keskus (GNCCIL, GyeongNam Center for Independent Living of Disabled) on perustettu vuonna 2007. Heidän päätavoite on turvata ja kehittää korealaisten vammaisten oikeuksia käytännönläheisesti kuten liikkumisoikeutta, koulutusoikeutta ja työoikeuden takaamista sekä yhteiskunnassa yhdessä asumista.

Vierailu oli kaiken kaikkiaan mahtava ja antoisa! Voisiko Avustajakeskus ja Lounais-Suomen Lihastautiyhdistys tehdä joskus vastavierailun?