Aluevaalit 2022 - ehdokasesittelyt

14.1.2022

Suomen ensimmäiset aluevaalit ovat alkaneet, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto (Lähde: https://vaalit.fi/aluevaalit).

Aluevaaleissa valittavat valtuustot päättävät vammaisten henkilöiden kannalta merkittävistä sosiaali- ja terveyspalveluista (Lähde: https://www.invalidiliitto.fi/…/invalidiliitto-kannustaa…).


Muista äänestää aluevaaleissa!

Ennakkoäänestysaika kotimaassa 12.-18.1.2022 ja ulkomailla 12.-15.1.2022.
Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.
(Lähde: https://vaalit.fi/aluevaalit).⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Ehdokasesittelyt

Myös Lounais-Suomen Lihastautiyhdistyksen jäsenistöstä on muutamia ehdokkaita aluevaaleihin. Yhdistys kokosi sivuilleen heidän esittelyt. Voit lukea ne alta (ehdokkaat ovat lueteltu hyvinvointialueittain sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä). 

Satakunnan hyvinvointialue

JUHA KORKEAOJA, Keskusta (82)

Olen ehdokkaana Satakunnassa, keskustan listalla, numero 82. Reilu 10 vuotta sitten minulla diagnosoitiin LGMD2L. Sairaus vaikuttaa liikkumiskykyyni hankalissa paikoissa ja liukkailla pinnoilla. Kokemukseni myötä minusta on tullut esteettömän liikkumisen puolestapuhuja.

Hyvinvointialueen toiminnan organisoimisessa pidän tärkeänä, että yhteistyö järjestöjen kanssa muodostuu tiiviiksi. Se on suuressa organisaatiossa haaste. Erityisen suuri haaste on varmistaa pienten erityisryhmien äänen kuuluminen ja palvelutarpeiden turvaaminen.

Olen toiminut vuodesta 2012 alkaen Kessote:n (Keski-Satakunnan sote) hallituksen puheenjohtajana. Tunnen siis hyvin sote-sektorin kehittämistarpeet. Myös kokemukseni pitkäaikaisena kansanedustajana ja ministerinä on varmasti hyödyksi vaativan tehtävän hoidossa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

IITA MAKKONEN, Vihreät (169)

Iita Makkonen.  Vihreiden ehdokas numerolla 169. 

Olen yläkoululaisen teinin äiti ja perheeseen kuuluu myös avustajakoira Messi. Ikää minulla on 43-vuotta ja koulutukseltani olen Yhteisöpedagogi AMK. Olen työskennellyt niin kunta- kuin järjestösektorilla. Työkokemusta on karttunut sekä nuorisotyöstä että osatyökykyisten nuorten työllisyyshankkeista. 

Nämä aluevaalit koin hyvin tärkeäksi ja tahdoin lähteä mukaan ehdolle. Uskon, että oman elämänkokemukseni, työhistoriani ja  koulutukseni kautta minulla on annettavaa näissä vaaleissa. 

Yhdenvertaisuus ja esteettömyys ovat itselle keskeisiä asioita elämässä. Ei voi liikaa nostaa esiin esteettömyyttä ja saavutettavuutta palveluiden kohdalla, sillä nämä palvelevat kaikkia käyttäjäryhmiä yhdenvertaisesti.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tulee olla yhdenvertaisia ja esteettömiä, jotta kaikki saavuttavat ne, kun tarvitsevat apua. Haluan olla varmistamassa ja edistämässä tämän toteutumista, jotta yksilölliset tarpeet toteutuvat. Esteettömyydestä hyötyy myös pelastustoimi, jolloin voidaan taata nopea hoitoon pääsy, kun esimerkiksi ensihoito pääsee paikalle. 

Minuun voi tutustua paremmin osoitteessa www.facebook.com/makkoneniita

SELINÄ NERA, Vihreät (175)

Olen kokenut vaikuttaja ja hallintotieteiden opiskelija, jolla on takanaan julkkisoikeuden opintoja. Pitkään olen ollut nuorisovaltuutettuna sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä monenlaisessa järjestötoiminnassa ja oppilaskunnissa. Nykyään vaikutan Turun vammaisneuvoston vpj:nä sekä Vihreiden nuorten hallituksessa sosiaalipoliittisena vastaavana. Olen nähnyt ja kokenut ympärilläni niin paljon epäoikeudenmukaisia tilanteita, joissa vähemmistöjä, nuoria sekä heikommassa asemassa olevia poljetaan alas, etten voi olla hiljaa vaan haluan vaikuttaa ja muuttaa maailmaa osaamisellani. Tulevilla hyvinvointialueilla tulee turvata parempi mieli sekä laadukkaat ja saavutettavat palvelut kaikille. Olen ehdolla, ettei ketään enää vaienneta!

Nettisivut: https://www.selinanera.fi/

Ig: https://www.instagram.com/selinanera/?hl=fi

Fb: https://m.facebook.com/selinanera


Ehdolla Varsinais-Suomessa Vihreiden listalla, sairastan SMA2.

SANNA VAURANOJA, Kokoomus (731)

Olen Sanna Vauranoja, 44-vuotias sote-yrittäjä ja lehtori Turun ammattikorkeakoulussa. Koulutukseltani ole tuotantotalouden diplomi-insinööri. Soteasioista minulla on monipuolinen kokemus niin yrittäjänä kuin luottamushenkilönä. Tällä hetkellä toimin Lounais-Suomen lihastautiyhdistyksen puheenjohtajana ja Peimarin koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana. 


Lähden siitä, että toimivat palvelut rakennetaan yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyöllä. Tavoitteeni on rakentaa toimivat palvelut ja terve talous kaikille varsinaissuomalaisille yhteistyöllä, tiedolla ja intohimolla soteasioihin. Alueuudistuksessa tarvitaan kykyä hahmottaa laaja kokonaisuus ja kohdella tasapuolisesti alueen asukkaita, eri ammattiryhmiä ja palvelutuottajia. Näillä eväillä olen itse ehdolla Varsinais-Suomen aluevaltuustoon. 

Lue lisää näkemyksistäni nettisivuiltani: https://www.sannavauranoja.fi/ ja kysy lisää viestillä, Whats Appilla tai soittamalla 050 3066 129.